Multitude

4 July 2019

Op excursie naar verschilmakers: boeren op zee

Bij Multitude doen we ook buiten werktijd leuke dingen – we gaan naar The Next Web, bezoeken designfestivals, of we proberen een escaperoom de baas te worden. En elk kwartaal gaan we op excursie naar verschilmakers waar we meer over willen weten.

Dit keer bezochten we Zeeboerderij IJmond in de haven van IJmuiden. Oprichters Sjoerd & Nikki zetten zeewier in als biofilter, zodat het IJ-water schoon de Noordzee instroomt.

En dat is niet alles, want Zeeboerderij IJmond zet zich in om van rest- en afvalstromen in ons zoute water nieuwe grondstoffen te winnen, én om daarvan duurzame producten te produceren. Een voorbeeld? Samen met Gebrouwen door Vrouwen ontwikkelden ze Zonnig Zeewit, een frisse white ale op basis van suikerkelp. En er is ook al zeewierzeep, met… je raadt het al :-)

Maar waarom gebeurt dit nou juist in IJmuiden? Dat werd goed duidelijk toen Nikki ons mee naar de haven nam. Daar vind je zware industrie en intensieve scheepvaart, en dat zie je terug in de kwaliteit van het water. Daar kunnen ze dus wel een biofilter gebruiken. Zeeboerderij IJmond wil dit najaar op drie verschillende locaties in de haven kweekinstallaties installeren. Zo komt zoveel mogelijk water in aanraking met het filterende zeewier voordat het de Noordzee instroomt.

Onze nieuwsbrief

Geen spam.
Wel up to date
over ons werk.

Done!

Thank you for your subscription.