Multitude

15 oktober 2019

Aan het woord: Leonie Bank van Social Enterprise NL

Als we in een betere wereld willen leven hebben we verschilmakers nodig. Verschilmakers zijn mensen en organisaties die zien dat iets beter, schoner of eerlijker kan en zich daar sterk voor maken. Aan het woord: Leonie Bank, programmamaker bij Social Enterprise NL, hét Nederlandse netwerk voor sociaal ondernemers.

Laten we met een dilemma beginnen: werken jullie liever samen met grote organisaties die duurzaamheid niet als kernwaarde hebben, maar waar jullie wel veel impact mee kunnen maken? Of geven jullie de voorkeur aan organisaties bij wie sociaal ondernemen een grondbeginsel is?
Dat is niet zo zwart wit en met beide werken we graag samen; al kunnen ondernemingen bij wie maatschappelijke impact niet in de kern van de organisatie zit zich niet aansluiten bij het netwerk. Organisaties die along the way verduurzamen helpen we wel meer impact te maken, bijvoorbeeld door ze te stimuleren om in te kopen bij sociale ondernemingen Dat doen we middels Buy Social. Verder zien we vaak dat zodra een onderneming lid van ons netwerk wordt, de versnelling nog sneller gaat dan daarvoor. Dat komt omdat ze binnen ons netwerk nieuwe kennis,ervaring en inspiratie aangereikt krijgen van andere ondernemers. Dat werkt heel stimulerend. 

Uiteindelijk is het het belangrijkst dat sociaal ondernemen een beweging is waar iedereen aan mee kan doen, lijkt me. 
Ja, al moet je daar wel bepaalde voorwaarden aan stellen om een sterk en stevig netwerk te hebben van sociaal ondernemers die zich in elkaar herkennen.. Social Enterprise NL wordt soms gezien als ‘het keurmerk’ voor sociaal ondernemerschap, maar dat is niet onze drijfveer. Want ook al voldoe je nog niet aan alle voorwaarden, we gaan altijd met elk aspirant-lid in gesprek. Ook sociaal ondernemers die nog niet zover zijn komen heel ver met behulp van ons netwerk. We zijn in die zin meer aanjager dan poortwachter. 

Je hebt een achtergrond in communicatie en business. Hoe komt dat samen bij Social Enterprise NL? 
Succesvol ondernemen is pas echt succesvol als er ook maatschappelijke winst geboekt wordt. Ik ben ontzettend geïnteresseerd in leiderschap en change management, en vind het heel leuk om ondernemers (elkaar te laten) begeleiden in hun groeiproces. Bij Social Enterprise NL zijn bijna 400 sociale ondernemingen aangesloten. Zij helpen elkaar verder om hun doelen te bereiken. Samen met ons netwerk werken we aan een economie die inclusief, circulair en armoedevrij is. Vanuit mijn rol als programmamaker signaleer ik de behoeftes van de ondernemers. Met mijn collega’s vertaal ik die naar een programma voor onze leden met workshops, groeiprogramma’s, coachingtrajecten etc. We doen eigenlijk alles om ervoor te zorgen dat sociaal ondernemers kunnen groeien.

Hoe gaan jullie om met organisaties die veelbelovend starten, maar bij wie het sociaal ondernemen na een tijdje naar de achtergrond verdwijnt? 
Sommige leden zijn heel nauw betrokken, anderen minder. Soms zien we dat een bedrijf toch een andere kant op groeit. Daarom vinden we het ook belangrijk om nauw contact te onderhouden en in gesprek te blijven met onze leden. Zo komen we er in een gesprek vaak achter of het netwerk nog aansluit bij iemands missie. 

“Iedereen is op z’n eigen manier met hetzelfde bezig – het oplossen van een maatschappelijk probleem – en kan daardoor heel doelgericht kennis en ervaring uitwisselen.”

Leonie Bank Programmamaker bij Social Enterprise NL

Onze nieuwsbrief

Geen spam.
Wel up to date
over ons werk.

Gelukt!

Bedankt voor je inschrijving.

Meer talks

Nieuws

Nieuw bij Multitude: Roberto

Ons developmentteam breidt uit met een fullstack developer!

Nieuws

Nieuw bij Multitude: Lisa

Lisa en Multitude zijn goede bekenden: we werkten samen toen Lisa als business strateeg bij CJP werkte. We zijn er trots op dat ze de overstap naar Multitude maakte, want bij ons gaat Lisa aan de slag als merkstrateeg.