Multitude

16 december 2019

Biologisch is toch duurzaam?

Biologisch, organisch, ecologisch, biodynamisch en duurzaam. De terminologie die ons eten beter zou moeten maken, vliegt tegenwoordig om onze oren. Weet jij eigenlijk wat precies het verschil is, en of je wel daadwerkelijk beter bezig bent, voor jezelf en voor de wereld, met het eten dat je koopt?

Biologisch of organisch
‘Biologisch’ is veruit de meest voorkomende en bekendste van de vijf. Er is in Europa zelfs een speciaal keurmerk voor biologische producten ontwikkeld als houvast voor de consument. Producten die dit keurmerk niet dragen, mogen ook niet biologisch worden genoemd. 

Biologisch geproduceerd verwijst simpelweg naar de landbouwmethode die wordt toegepast. Er wordt rekening gehouden met het milieu: plant, mens en dier. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen ingezet en geen preventieve antibiotica, kunstmest of genetische modificatie gebruikt. Dat maakt biologisch voedsel dus natuurlijker en puurder dan op de ‘normale’ manier geproduceerd voedsel. De Engelse vertaling van ‘biologisch’ is ‘organic’, en ‘organisch’ is daar weer een letterlijke vertaling van. Met ‘biologisch’ en ‘organisch’ wordt dus vaak hetzelfde bedoeld. Máár in de praktijk is een organisch product niet altijd biologisch. Het verschil zit ‘m hier in het keurmerk.

Ecologisch en biodynamisch
Ecologisch gaat dan weer een stapje verder. Er wordt niet alleen rekening gehouden met plant, mens en dier, maar met de gehele natuur en de planeet op een meer holistische manier. Dus ook met bodem, water en lucht. Alles wat schadelijk is voor deze elementen, wordt vermeden in het productieproces. Op dit moment bestaat er nog geen keurmerk voor ecologisch voedsel. Het is dus moeilijk om na te gaan of iets daadwerkelijk ecologisch geproduceerd is. 

Biodynamisch valt eigenlijk onder de biologische landbouw, maar focust specifiek op de bodemvruchtbaarheid en versterking van de natuurlijke groei. Biodynamisch heeft daarom zijn eigen keurmerk (Demeter) en moet zelfs aan meer normen voldoen dan biologisch eten. Er moet onder andere gebruik worden gemaakt van minstens 80% zelf-geproduceerd voer en er gelden strenge regels voor het houden van dieren en het verwerken van het voedsel. 

Klinkt allemaal heel duurzaam, maar is dat het ook? 
Ja en nee. Natuurlijk klinkt voedsel waarvan de verpakking schreeuwt dat het ‘100% puur, natuurlijk, biologisch, organisch en/of ecologisch’ is beter dan ‘normaal’ geproduceerd voedsel. Maar helaas zeggen al deze keurmerken niets over de CO2-uitstoot van de voedselproductie en of het op lange termijn wel houdbaar is voor het land. Als we met zijn allen blijven eten zoals nu, dan dragen biologische producten juist niet bij aan een duurzame toekomst. Simpelweg omdat bij biologische landbouw een dier langer leeft en dus meer eet, drinkt en mest produceert, wat niet altijd op een duurzame manier verwerkt wordt. 

Bij duurzame voedselproductie wordt er juist verder gekeken dan het eigen stukje land. De focus is om zo min mogelijk impact te maken op de hele aarde en zo min mogelijk C02 uit te stoten. De grootste vervuilers worden gemeden, dus duurzame boeren houden zich vaak bij het verbouwen van groenten, en als ze toch vee houden letten ze met technologische innovaties op de verkleining van hun C02-voetafdruk. Grondstoffen komen van lokale leveranciers en gewassen worden geleverd aan lokale handelaren. 

Duurzaam eten is echter minder makkelijk te herkennen, maar gelukkig zoekt verschilmaker Marqt alle duurzame opties bij elkaar en legt die voor ons in de schappen! 

Onze nieuwsbrief

Geen spam.
Wel up to date
over ons werk.

Gelukt!

Bedankt voor je inschrijving.

Meer talks

Nieuws

Nieuw bij Multitude: Roberto

Ons developmentteam breidt uit met een fullstack developer!

Nieuws

Nieuw bij Multitude: Lisa

Lisa en Multitude zijn goede bekenden: we werkten samen toen Lisa als business strateeg bij CJP werkte. We zijn er trots op dat ze de overstap naar Multitude maakte, want bij ons gaat Lisa aan de slag als merkstrateeg.