Multitude

14 januari 2020

In gesprek met verschilmaker Guido Maertens van Enzyre

Als we in een betere wereld willen leven hebben we verschilmakers nodig. Verschilmakers zijn mensen en organisaties die zien dat iets beter, schoner of eerlijker kan en zich daar sterk voor maken. Aan het woord: Guido Maertens van Enzyre. 

Wat doet Enzyre precies? 
Enzyre ontwikkelt een technologie waarmee patiënten met een stollingsziekte de regie over hun leven terugkrijgen. Wij vinden dat patiënten met hemofilie, net als diabetici, zichzelf medisch moeten kunnen monitoren. Wij maken de techniek waarmee dat mogelijk wordt. Dat scheelt ontzettend veel tijd, energie en geld. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor de gezondheidszorg. 

Kun je uitleggen hoe de technologie in grote lijnen werkt?
Kort door de bocht meten we enzymatische reacties in het bloed door chemische stofjes aan het bloed toe te voegen. Als er een enzymatische activiteit plaatsvindt lichten de stofjes op, en kunnen wij meten wat het bloedstollingsniveau is. 

Vanuit welke missie is Enzyre ontstaan? 
Hemofiliepatiënten moeten heel vaak naar het ziekenhuis komen om bloed te laten prikken, om zichzelf vervolgens thuis te injecteren met dure medicijnen zonder te weten of dat nodig is of niet. Onze oprichter, Waander van Heerde, wilde die situatie verbeteren. Eerst deed hij dat i.s.m. de Radboud Universiteit, nu werken we met een bedrijf dat chemische stoffen maakt én met een chipfabrikant. Met hen hebben we het proof of principle gerealiseerd, wat betekent dat we aan hebben kunnen tonen dat de techniek werkt. Dat was heel belangrijk voor onze groei. 

Wat is jouw rol binnen het bedrijf?
Als CFO zorg ik ervoor dat de financiële administratie op orde is, dat iedereen daarbinnen van de juiste informatie wordt voorzien, en dat we niet teveel (of te weinig) geld uitgeven. Hiervoor was ik CEO, maar die rol vervult Dirk nu. Hij heeft eerder succesvol een vergelijkbaar bedrijf geleid en die rol past hem goed.

Jullie werken nu met een team van 8 mensen. Hoe is jullie groei tot stand gekomen? 
Inmiddels bestaan we alweer uit 11 mensen. Waander en ik waren lange tijd samen, tot we genoeg geld hadden om een wetenschapper aan te nemen. Daarna kwam er een projectmanager bij en traden 2 stagiaires in dienst. Na onze financieringsronde van afgelopen jaar kwamen er een projectleider, twee analisten en nog een wetenschapper bij. En, heel belangrijk, we hebben een vrijwilliger aan boord die hemofiliepatiënt is. Die houdt onze missie heel levend en tastbaar. 

Waarom werk je graag bij Enzyre? 
Ik werk graag voor startups. In een klein team is iedereen gedreven in het nastreven van één gezamenlijk doel. Ik voel me thuis bij kennisintensieve bedrijven waar veel hoogopgeleiden werken. Zo doe je elke dag veel nieuwe kennis op, dat vind ik erg prettig. Daarnaast vind ik het natuurlijk belangrijk om met leuke mensen te werken, zeker als oprichter. Ik heb natuurlijk best veel invloed op wie er bij ons komt werken. 

Wat heb je hiervoor gedaan? 
Ik kom oorspronkelijk uit Nijmegen. Ik ben destijds naar Tilburg verhuisd om bedrijfseconomie te studeren, en daarna naar Amsterdam om in de corporate finance te gaan werken. Dat was een heel competitieve wereld waarin ik me niet zo thuis voelde. De overstap naar biotech – zij het in een financiële rol – is een heel goede geweest. 

Waarom biotech? 
Toen ik in mijn corporate finance tijd een opdracht deed in de biotech, waren de mensen waarvoor ik werkte zó gepassioneerd over het medicijn dat ze aan het ontwikkelen waren. Ik liep toen meteen warm voor die sector. In de biotech werk je niet alleen om (financiële) successen te behalen, je werk levert echt een hoge maatschappelijke bijdrage. 
Ik heb toen de overstap gemaakt naar het RadboudUMC in Nijmegen. Daar werd ik business developer, en was ik verantwoordelijk voor de realisatie van het onderzoek. In die tijd kwam ik Waander tegen. Hij vroeg mij om hem te helpen met zijn startup. Zo werd Enzyre geboren. 

Is Enzyre ontstaan vanuit een actieve vraag naar een oplossing of vanuit een idealistisch idee?
Een actieve vraag. Er was een duidelijk probleem waarvan Waander dacht: ‘dat kan ik oplossen’.

 

We zochten een partij die bekend is met biotech, en tegelijkertijd gelikte dingen maakt. Toen ik jullie case voor Genova zag was ik daar erg over te spreken. Jullie offerte was niet de goedkoopste, maar Dirk en ik vonden beide dat we met Multitude het meeste zouden kunnen bereiken.

Guido Maertens Enzyre

Wat hebben patiënten nodig om met jullie technologie aan de slag te gaan?
Twintig minuten (lacht). En een smartphone. Verder krijgen patiënten alles van ons. 

Hoe werkt het precies? 
Patiënten koppelen hun smartphone aan ons diagnostische apparaat met daarin de biochip. Met onze app kan het apparaat worden aangestuurd, en worden de resultaten beschikbaar gesteld aan de behandelend arts. 

Waarom hebben jullie Multitude benaderd voor de branding? 
We zochten een partij die bekend is met biotech, en tegelijkertijd gelikte dingen maakt. Via een kennis kwam ik bij Genova terecht, een opdrachtgever van Multitude. Toen ik jullie case voor hen zag was ik daar erg over te spreken. Jullie offerte was niet de goedkoopste, maar Dirk en ik vonden beide dat we met Multitude het meeste zouden kunnen bereiken. Daarom kozen we voor jullie. 

Dat is leuk om te horen! Welke rol speelt branding in jullie missie en strategie? 
Het is ontzettend belangrijk om een kwalitatief hoogstaand imago uit te stralen. Branding heeft daar grote invloed op. 

Hoe hoop jij dat Enzyre zich ontwikkelt in de komende 5 jaar? 
Binnen vijf jaar willen we twee producten op de markt hebben. Met de eerste kunnen hemofiliepatiënten hun bloedwaarden volledig thuis meten en daar hun medicijngebruik op afstemmen. Ook willen we meer hemofiliepatiënten diagnosticeren in ontwikkelingslanden. Voor ons tweede product koersen we aan op een sterk groeiend marktaandeel waarmee we een interessante overnamekandidaat zijn voor een grote diagnostische firma. 

Ambitieus! Jullie zijn onlangs een samenwerking aangegaan met Takeda, een farmaceutische fabrikant uit Japan. Wat is de rol van Takeda binnen Enzyre en hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?
Takeda verkoopt medicatie voor hemofiliepatiënten. Daar verdienen ze veel geld mee, maar als ze hun patiënten meer controle geven over hun ziekte gaat de levenskwaliteit van hun doelgroep veel meer omhoog. In die zin staat Takeda aan de wieg van Enzyre. Ze hebben veel baat bij de ontwikkeling van onze technologie. Daarom voorzien ze ons van kennis en financiering. 

Hoe ziet de toekomst van Enzyre eruit, en wat is jouw rol daarin?
Enzyre gaat op korte termijn groeien: we gaan verdubbelen in mensen en brengen twee producten op de markt. Nadat het eerste product gelanceerd is geven we een groot feest, daar kijk ik erg naar uit. Daarna zal mijn focus hoe langer hoe meer naar interne processen gaan. Als we groter worden hebben we gewoon meer management nodig. Als het zover komt dat we over een paar jaar overgenomen worden, zal ik weer extern gaan opereren om dat waar te kunnen maken. 


 

Benieuwd naar meer?

Bekijk hier de visuele communicatie die wij maakten voor Enzyre en lees meer over de technologie.

Lees meer

Onze nieuwsbrief

Geen spam.
Wel up to date
over ons werk.

Gelukt!

Bedankt voor je inschrijving.

Meer talks

Nieuws

Nieuw bij Multitude: Roberto

Ons developmentteam breidt uit met een fullstack developer!

Nieuws

Nieuw bij Multitude: Lisa

Lisa en Multitude zijn goede bekenden: we werkten samen toen Lisa als business strateeg bij CJP werkte. We zijn er trots op dat ze de overstap naar Multitude maakte, want bij ons gaat Lisa aan de slag als merkstrateeg.