Multitude

27 augustus 2020

Koffie met... Amir

Bij Multitude zijn we niet alleen een hecht team, maar ook allemaal individuen met een eigen verhaal. Samen werken we aan de vooruitgang naar een mooiere en betere toekomst, en helpen we sterke, verantwoorde merken hun duurzame droom te realiseren. Maar waar komt deze passie vandaan? Wat zijn onze persoonlijke beweegredenen om bij Multitude te werken, en vooral, waar streven we naar? 

Maak nader kennis met Multitude, door de ogen van één van de teamleden. Vandaag; koffie met Frontend Developer Amir. 

 

amir

Amir's favoriete koffiemoment:
een XL latte macchiato in het zonnetje

Hoe heb je de afgelopen 3 weken ervaren? 
Heel goed! Ik voelde me eigenlijk sinds de eerste dag meteen thuis bij Multitude. Voor Multitude heb ik alleen bij grote bedrijven gewerkt. Bij Multitude voel ik me meer gehoord, het is allemaal veel persoonlijker. En de mensen zijn gewoon leuk hier, haha. 

Hiervoor werkte je bij KLM en Booking.com. Hoe groot waren de teams daar?
Bij KLM werkte ik op een kantoor met 100 mensen. Bij Booking.com zelfs meer, 400 mensen ongeveer. 

Wat maakt het werken in zo’n groot bedrijf zo anders dan bij Multitude? 
Ik werkte bij KLM en Booking.com ook als trainee, maar omdat beide teams zo groot zijn werkte ik vooral samen met de andere trainees. Bij Multitude zijn we op het moment maar met 12 mensen, dus sta ik veel meer in contact met de rest van het team. 

Hoe voelt het om onze eerste in-house developer te zijn?
Een beetje dubbel. Ik heb nooit helemaal alleen gewerkt, altijd in een team. Vooral in mijn richting vind ik eigenlijk dat het heel belangrijk is om een team te hebben en er niet alleen voor te staan. Maar aan de andere kant vind ik het ook een leuke uitdaging om de enige developer te zijn op het moment. Ik krijg veel verantwoordelijkheden en omdat er niemand is die dezelfde functie doet, moet ik veel dingen zelf onderzoeken en ontwikkelen. Daar leer ik heel veel van. 

Hoe ben je bij Multitude terecht gekomen? 
Ik heb een cursus Full Stack Development gedaan bij Hack Your Future, hier in Amsterdam. Dat is een heel intensief programma waar je binnen zes maanden van A tot Z alles over Full Stack Development leert. 

Ik denk dat dit het basisprincipe van verandering begint in je bewustzijn. Mensen zijn van nature vrij eigenwijs. Dus dat bewustzijn moet eerst op individueel niveau worden vergroot voordat we ons als groep richting een bepaalde transitie kunnen verplaatsen. 

Amir Noshirwani frontend developer

Ik kan me er zelf vrij weinig bij voorstellen. Wat is Full Stack Development precies?
Laten we een winkel als voorbeeld nemen. Alles wat je in de winkel ziet; de producten, de displays en de layout van de winkel, dat kan je vergelijken met frontend development. Al datgene wat je niet ziet; de berging, de voorraad en de ondersteuning van de winkel; dat is allemaal backend. Full Stack is eigenlijk de combinatie van de twee kanten van development. 

Bij KLM en Booking werkte je als frontend developer, maar nu ben je dus all-round inzetbaar?
Ik heb bij Hack Your Future veel geleerd over backend, maar ik ben nog steeds een frontend developer. Ik heb me tijdens de cursus voornamelijk gericht op het uitbreiden van de kennis die ik al had. Het leuke aan de cursus bij Hack Your Future vond ik dat ze je ook op weg helpen door je te koppelen aan hun netwerk van bedrijven die ze kennen. Op die manier ben ik in contact geraakt met Nick, en zodoende bij Multitude op gesprek gegaan. Ik had nog twee andere opties voor een traineeship, maar ik vond Multitude de leukste. En hier kon ik gelukkig als frontend developer aan de slag! 

Wat sprak jou precies aan in een traineeship bij Multitude als purpose-driven organisatie?
Wat me bij Multitude meteen aansprak was het feit dat ze werken voor verschilmakers. Als we ‘verschil maken’ even heel letterlijk nemen, dan is programmeren niets meer en niets minder dan dat; verschil maken. Het doel van een smartphone applicatie bijvoorbeeld is om iets makkelijker te maken qua afstand en time management. Dat maakt voor veel mensen een verschil. 

Hoe zou jij een verschilmaker definiëren? 
Verschil maken gaat voor mij om het helpen of betrekken van een groep mensen die normaalgesproken niet betrokken zijn, dat je probeert de status quo te veranderen of dat je een bepaalde verandering probeert te normaliseren. Natuurlijk met een bepaalde verbetering in gedachten. Dus bijvoorbeeld iets mooier, sneller of groener maken. Dat is een heel breed onderwerp.

Wat denk jij dat er in de wereld zou moeten veranderen om de transitie naar een betere, mooiere en schonere wereld te versnellen? 
Ik denk dat een verandering pas kan plaatsvinden wanneer mensen beseffen dat die verandering nodig is. Toen ik naar Nederland ben geëmigreerd vanuit Iran, moest ik mij aanpassen aan mijn nieuwe leefomgeving, de cultuur en de taal. Ik merkte dat ik niet zomaar in Nederland kon wonen zonder mij aan te passen, dus was het eigenlijk vrij makkelijk om die shift in mindset te maken. Ik denk dat dit het basisprincipe van verandering begint in je bewustzijn. Mensen zijn van nature vrij eigenwijs. Dus dat bewustzijn moet eerst op individueel niveau worden vergroot voordat we ons als groep richting een bepaalde transitie kunnen verplaatsen. 

Denk je dat die verantwoordelijkheid bij de individu ligt, of moet er vanuit de overheid iets worden gedaan om ervoor te zorgen dat mensen hun bewustzijn kunnen verruimen?
Ik denk dat het een combinatie van beide is. Soms is een verandering plots heel urgent, waardoor verplichtingen vanuit de overheid ervoor zorgen dat die verandering ineens heel snel plaatsvindt. Nu dragen we bijvoorbeeld allemaal mondkapjes op straat en in publieke ruimtes. Zonder die verplichting, zouden we dat waarschijnlijk nooit zo snel hebben gedaan. Je kan als individu nog steeds in protest gaan, maar dan ben je op sommige plekken gewoon niet welkom. Als we bijvoorbeeld kijken naar recyclen, dan is het veel meer een individuele verantwoordelijkheid, maar toch wordt er deels door de overheid ingegrepen. Sommige mensen scheiden al hun afval uit zichzelf ook als dit niet moet, en sommige mensen gooien alles in dezelfde container, ook als de gemeente daarvoor boetes uitdeelt. 

Ligt dat dan ook aan je opvoeding denk je?
Jazeker, en nog veel meer factoren. Je opvoeding, je opleiding, waar je woont, met wie je woont, je persoonlijke interesses. Sommige mensen zien ergens gewoon de urgentie niet van in, zelfs wanneer het verplicht is of wanneer er gestraft wordt bij nalatigheid. 

Denk je dat er dan nog meer gestuurd moet worden vanuit de overheid? Dat er bijvoorbeeld op school al over moet worden gesproken?
Ja, ik denk dat er meer uitgelegd moet worden. Ik ben best wel eigenwijs, en ik denk met mij nog veel meer mensen. Als iemand tegen mij zegt “Amir, dit moet je veranderen”, zonder een goed verhaal erachter, dan ga ik niet zomaar doen wat hij/zij zegt, waarom zou ik? Maar als die persoon een goed en logisch verhaal heeft waardoor ik inzie waarom het belangrijk is, dan zal ik zeker mijn best doen om die verandering te laten plaatsvinden. 

Denk je niet dat er nog meer factoren meespelen? Stel we nemen duurzame fashion als voorbeeld. Ik zou zelf bijvoorbeeld heel graag alleen nog maar duurzame kleding kopen, maar ik heb daar vaak het geld niet voor. Terwijl ik wel in zie hoe belangrijk het is om de slow fashion industrie te steunen.
Ja, je geeft het goede voorbeeld. Er zijn natuurlijk altijd veel verschillende factoren die meespelen in iemands keuze of wil om iets te veranderen. Dat is ook waarom het hele verhaal zo complex is. En waarom je waarschijnlijk nooit iedereen kan overtuigen om iets te veranderen. Er zal altijd een groep mensen zijn die niet meegaat met de transitie. 

Wat vind je inspirerend aan jouw werk? 
Het leukste aan programmeren vind ik dat je heel weinig nodig hebt om iets moois te maken. Je hebt een uniek idee nodig, iets dat een verschil maakt, haha, en dan heb je eigenlijk alleen een laptop en wifi nodig om het te kunnen realiseren.  

En skills, natuurlijk.
Ja, die skills moeten er natuurlijk wel zijn. Maar dan kan je in principe overal werken. Als programmeur hoef je niet perse op een bepaalde plek te zijn. Dus je kan ook de wereld rondreizen terwijl je aan verschillende projecten werkt. 

Is dat wat je na je traineeship zou willen doen?
Vanuit mijn cultuur is dat niet iets waar ik snel voor zou kiezen. In Iran is het heel normaal dat wanneer je een baan hebt gevonden, je daar gewoon 40 jaar lang blijft werken. Maar ik moet zeggen dat die vrijheid in Nederland me wel goed bevalt. Als je in Nederland de beslissing maakt dat je toch ergens anders wilt werken, dan kun je redelijk snel een nieuwe baan vinden. In Iran is dat een stuk moeilijker. Dus ik vind het heel prettig dat ik die optie en vrijheid nu heb. 

Wil je op een dag terug naar Iran verhuizen?
Ja, ik zou heel graag ooit terug naar Iran willen. Maar, na vijf jaar in Nederland denk ik niet dat ik nog in Iran zou kunnen wonen. Ik ben teveel veranderd. 

Wat houdt jou bezig in je vrije tijd? 
Je zou het misschien niet zeggen als je naar me kijkt, maar ik ben heel sportief. Toen ik klein was voetbalde ik professioneel, in een jeugdteam in Iran, dus ik ben echt groot geworden met dagelijks sporten. Sinds ik in Nederland woon heb ik voetbal eigenlijk omgewisseld voor volleybal. Ik doe dat drie keer per week. Door Corona mag dat natuurlijk niet meer binnen, dus volleyballen we met goed weer op het strand. Daarnaast ben ik ook heel sociaal, ik spreek graag af met vrienden en familie.  

Is er nog iets wat je over jezelf zou willen vertellen?
Ik ben heel fanatiek. Ik speel heel graag spelletjes. Ik houd echt van competities, natuurlijk wel in dingen waar ik goed in ben, haha. Bijna alle sporten, video games, board games, je mag me er allemaal voor wakker maken! 

Kan je dan wel goed tegen je verlies? ;-) 
Nou, je zal het niet snel in mijn gezicht zien, maar vanbinnen ga ik wel een beetje dood als ik verlies, haha. Ik zal geen tafel omgooien ofzo, ik houd me wel koel. Maar ik vind het vooral heel belangrijk dat mensen een spelletje serieus nemen. Dat klinkt tegenstrijdig hè? Maar zo fanatiek ben ik dus. Ik vind het ook belangrijk om eerlijk te winnen. Valsspelen doe ik niet aan. 

We zoeken een lead developer!

Onze opdrachtgevers maken impact voor de wereld van morgen; wij zoeken iemand die dat goed kan verbeelden en omzetten in steengoede technische oplossingen. Je bent een creatieve developer met verbeeldingskracht. Je bent gespecialiseerd in het creëren van vooruitstrevende digitale oplossingen en weet wie en wat je daarvoor nodig hebt. 

Klinkt dat bekend? Wie weet bouw jij binnenkort samen met ons en Amir onze technische tak verder uit.

Bekijk de vacature

Onze nieuwsbrief

Geen spam.
Wel up to date
over ons werk.

Gelukt!

Bedankt voor je inschrijving.

Meer talks

Nieuws

Nieuw bij Multitude: Roberto

Ons developmentteam breidt uit met een fullstack developer!

Nieuws

Nieuw bij Multitude: Lisa

Lisa en Multitude zijn goede bekenden: we werkten samen toen Lisa als business strateeg bij CJP werkte. We zijn er trots op dat ze de overstap naar Multitude maakte, want bij ons gaat Lisa aan de slag als merkstrateeg.