Nieuw, nieuwer, nieuwst: de keerzijde van vooruitgang

januari 23, 2020

Goud, zilver of koper weggooien? Je kijkt wel uit. Toch is de kans groot dat je thuis nog een paar oude telefoons in een schoenendoos hebt zitten. Misschien komen ze nog een keer van pas als je nieuwe iPhone het even niet doet, maar daarna belanden ze waarschijnlijk bij het grofvuil. Dat is niet alleen zonde, maar ook schadelijk voor het milieu. Naast plastic soep is e-waste namelijk de snelst groeiende afvalstroom ter wereld.

Goud in je telefoon?
Maar hoe zit het nou met dat goud? Geen gekke vraag hoor, uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders niet weten dat er edelmetalen in electronica worden gebruikt. En in plaats van die te recyclen, belanden ze – uit onwetendheid – op de vuilnisbelt. In 1 telefoon zitten maar kleine beetjes edelmetaal, maar omdat we gemiddeld maar 2 jaar met een mobiele telefoon doen, produceren we in Nederland elk jaar zo’n 100 miljoen kilo e-waste. En zo worden al die kleine beetjes goud toch een groot probleem.

Recyclen is natuurlijk beter dan weggooien, maar er zijn nog veel meer manieren om op een duurzame manier met je mobiele telefoon om te gaan. Zo kun je de levensduur van je batterij verlengen door ‘m niet onnodig lang in de lader te laten zitten, en kan je telefoon vaak nog best een tijdje mee als je hem laat repareren.

Een eerlijke telefoon
Is het toch tijd voor een nieuwe telefoon? Dan heeft verschilmaker Fairphone de beste optie. Bij Fairphone kun je niet alleen je oude telefoon laten recyclen, maar gebruiken ze voor hun nieuwe telefoons fairtrade grondstoffen. Want goud en andere grondstoffen komen maar al te vaak uit conflictgebieden; net als blood diamonds bestaat blood gold helaas ook. En hoe fijn een nieuwe telefoon ook is, je wilt waarschijnlijk niet dat gewapende conflicten worden gefinancierd met jouw geld. Een verantwoorde keten betekent verantwoord consumeren. Fairphone bewijst dat het kan, en daar kun jij aan meedoen.