Multitude

1 mei 2020

'Ook in corona-tijd: eerst denken, dan doen.'

Nu blijkt meer dan ooit hoe belangrijk kritische voorlopers zijn. Voor de politiek, voor gelijke rechten, voor onze gezondheid, en voor innovatie. Zonder verschilmakers staan we stil, of erger, gaan we terug in de tijd. In deze blogreeks laten we zien hoe onze opdrachtgevers de crisis beïnvloeden. Deze keer: Bits of Freedom.

Het coronavirus verslaan met een app: het lijkt een geweldige oplossing. Maar Bits of Freedom waarschuwde al direct dat de langetermijngevolgen van zo’n app niet te overzien zijn. De wens om het virus zo effectief mogelijk te bestrijden is begrijpelijk, maar alleen als dat gebeurt met een app die tijdelijk, volledig anoniem, vrijwillig, gebruiksvriendelijk en zonder commerciële bijbedoelingen is. Anders doet het meer kwaad dan goed. 

Wat is het gevaar?
‘Als zo’n app bijvoorbeeld de data niet voldoende anonimiseert of beveiligt, bestaat het risico dat een besmet persoon wordt geïdentificeerd’, zegt Esther Crabbendam. ‘Dat is het grote gevaar van deze situatie. De wens om het virus te verslaan is zo groot dat mensen al snel bereid lijken om fundamentele rechten even in de koelkast te zetten. Voor je het weet stort je een land van een intelligente lock-down in een privacy-nachtmerrie.’ 

Hey Google
Dat Google precies weet waar we zijn, met wie, en hoe lang, is niets nieuws. Dat die gegevens kunnen worden gebruikt om te analyseren wie ziek en gezond is, is ronduit angstaanjagend. ‘Natuurlijk is data nodig om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van COVID-19’, zegt Esther. ‘Maar zodra de overheid zich hiervoor gaat baseren op gegevens van grote techbedrijven die vaak op een onrechtmatige manier zijn verzameld, wordt onze privacy overgedragen van een nationale overheid naar een internationale multinational. Die langetermijngevolgen zijn niet te overzien.’ 

Datalek
Wie de app-athon van het Ministerie van Volksgezondheid heeft gezien weet dat er nog een lange weg te gaan is. De gepresenteerde ‘slimme digitale oplossingen’ werden zeer kritisch beoordeeld door ICT-deskundigen, wetenschappers, Kamerleden en veiligheidsdiensten. Eén gepresenteerde app vertoonde al binnen 24 uur een datalek. 

Eén ding is zeker: Bits of Freedom waakt voor onze digitale burgerrechten, ook in crisistijd. Met spoed een app lanceren zonder dat duidelijk is wat die app precies oplost, is niet de oplossing.

Ondertussen werken we met Bits of Freedom aan een online toolbox waarmee je je vrijheid, veiligheid en privacy online vergroot.

Meer weten? Neem contact op met Rozemarijn.

Onze nieuwsbrief

Geen spam.
Wel up to date
over ons werk.

Gelukt!

Bedankt voor je inschrijving.

Meer talks

Nieuws

Nieuw bij Multitude: Roberto

Ons developmentteam breidt uit met een fullstack developer!

Nieuws

Nieuw bij Multitude: Lisa

Lisa en Multitude zijn goede bekenden: we werkten samen toen Lisa als business strateeg bij CJP werkte. We zijn er trots op dat ze de overstap naar Multitude maakte, want bij ons gaat Lisa aan de slag als merkstrateeg.